Jaa artikkeli

Kela vuonna 2017

Elämässä.fi järjesti äänestyksen, jossa etsittiin merkittävintä edelleen voimassa olevaa sosiaalietuutta. Äänestyksen voitti julkinen perusterveydenhuolto.
Kuva: Essi Kuula

Äitiyspakkauksen nimiäänestyksestä tuli Kelan juhlavuoden somehitti

80-vuotisjuhlavuosi oli Kelalle niin juhlava kuin haastavakin. Vuoden aikana käynnistettiin merkittäviä hankkeita, joiden vaikutus ulottuu seuraavalle vuosikymmenelle asti.

Perustulokokeilu käynnistyi vuoden 2017 alussa. Vuonna 2016 Kela valittiin perustulokokeilun järjestäjäksi. Perustulokokeilulla pohjustetaan hallituksen käynnistämää sosiaaliturvan kokonaisuudistusta. Kokeilun suunnittelussa hyödynnettiin Kelan tietopohjaa sekä mikrosimuloinnin ja sosiaaliturvan osaamista.

Vaikka kokeilu toteutui Kelan alkuperäistä ehdotusta suppeampana, hanke on uraauurtava esimerkki uudenlaisesta kokeilukulttuurista. Se herätti myös laajasti huomiota ympäri maailmaa. Kansainvälisiä yhteydenottoja tulee Kelaan viikoittain.

Perustulokokeilu herätti laajasti huomiota ympäri maailmaa. Kansainvälisiä yhteydenottoja tulee Kelaan viikoittain. Jaa Twitterissä

Perustoimeentulotuen siirto Kelaan oli yksi vuoden suurimmista hankkeista. Alussa Kelan palvelupisteet ruuhkautuivat ja etuuskäsittely viivästyi. Lakisääteiseen käsittelyaikaan päästiin kuitenkin kevään aikana.

Vuoden loppuun mennessä päästiin siirron tärkeimpään tavoitteeseen: perustoimeentulotuen hakeminen on nyt yhdenvertaista kaikille, kun toimeentulotuen myöntämisen kriteerit ovat samat kaikkialla Suomessa. Jo yli 60 % hakijoista hakee tukensa verkossa.

Kelan etuusmenot kasvoivat vuoden 2017 aikana. Toimintakulujen osuus oli 3,1 % etuusrahastojen kokonaiskuluista. Asumistukien määrän kasvu hidastui vuoden aikana, mikä kertoo taloustilanteen parantumisesta. Maksettujen asumistukien määrä kasvoi kuitenkin 4 % edellisvuodesta.

Juhlavuoden aikana toteutettiin useita viestinnällisiä kampanjoita. Yksi suosituimmista oli yleisölle avoin äänestys äitiyspakkauksen nimestä. Äänestykseen saatiin yhteensä 29 679 ehdotusta, mutta suosituimmaksi osoittautui silti pakkauksen vanha nimi. Ehdotukset luovutettiin peruspalveluministeri Annika Saarikolle. Ministeri Saarikon mukaan pakkauksen nimeä ei muuteta.

Kelan viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäki (vas.) luovutti äitiyspakkauksen nimiehdotukset perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle. (Kuva: Kela)

 

Kelan tutkijat kokosivat blogissaan listan kymmenestä tärkeimmästä sosiaalietuudesta, jotka rakensivat suomalaista hyvinvointivaltiota. Etuuksista tehdyt artikkelit ja videot keräsivät Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä yhteensä 1,76 milj. näyttöä. Erityisen paljon kiinnosti sarjan ensimmäinen video, joka käsitteli köyhäinhoitolakia.

Kelan linjaus sukupuolineutraaleista titteleistä ja termeistä herätti huomiota. Jaa Twitterissä

Viestinnällisesti huomiota herätti myös Kelan linjaus sukupuolineutraaleista titteleistä ja termeistä. Sen mukaan esimerkiksi Kelan lakimiehet ovat jatkossa juristeja. Sosiaalivakuutus sai kunniamaininnan Aikakauslehtien Liiton järjestämässä kisassa. Sosiaalivakuutus kilpaili tällä kertaa paras ulkoasu -kategoriassa.

Vuoden aikana tapahtui muutamia merkittäviä henkilövaihdoksia. Elli Aaltonen aloitti vuoden 2017 alussa Kelan pääjohtajana. Kelan strategiaa edistämään valittiin vuoden aikana neljä muutosjohtajaa, jotka aloittivat työnsä vuoden 2017 aikana. Katri-Leena Launis vastaa digitalisaation edistämisestä, Tuula Soukkanen vie eteenpäin toimintakulttuurin ja toimintatapojen kehittämistä, Tomi Ståhlin tehtävänä on palvelujen ja etuuksien vaikuttavuuden arviointi ja sen kehittäminen ja Marjukka Turunen johtaa valmistautumista sote-uudistukseen. Juhani Rantamäki jäi eläkkeelle Esikuntapalvelujen tulosyksikön johtajan tehtävistä. Tuomo Lämsä jäi eläkkeelle sisäisen tarkastuksen päällikön tehtävästä ja Eeva Uusi-Autti nimitettiin hänen tilalleen.

Download pdf FI