Jaa artikkeli

Vammaisetuuksien käsittelyajat lyhenivät merkittävästi

Sosiaalivakuutus-lehdessä haastateltu näkövammainen Jani Kallunki saa eläkettä, joka tasaa yrittäjän vaihtelevia tuloja.
Kuva: Aleksi Poutanen

Vammaisetuuksien käsittelyajat lyhenivät vuoden 2016 aikana yli neljäsosan aiemmasta. Pisimmillään käsittelyajat olivat alkusyksystä 2015, jolloin keskimääräinen käsittelyaika oli yli 40 päivää. Nyt käsittelyaika on keskimäärin neljä viikkoa.

Käsittelyaikoja ovat lyhentäneet Kelassa käyttöön otettu uusi tietojärjestelmä sekä vuonna 2015 voimaan tullut lakimuutos. Lakimuutoksessa yhtenäistettiin vammaisetuuksien myöntämisperusteita. Se vähensi myös lisäselvitysten ja toimitettavien liitteiden määrää.

Vammaisetuuksien uusi ratkaisujärjestelmä otettiin Kelassa käyttöön marraskuussa 2014. Sen ansiosta etuuskäsittelyn työvaiheita on pystytty automatisoimaan, ja asiakas saa nyt päätöksen aiempaa nopeammin.

Kela kehittää etuuskäsittelyä ja prosessejaan jatkuvasti ja osallistuu myös lainsäädännön kehittämiseen. Kelan asiantuntemusta tarvitaan lainsäädäntötyössä, jotta asiakkaat saavat päätöksen ja etuutensa jatkossakin yhä nopeammin.